Ten step you can manage

2.0P Planiranje projekta

Proces inicijalizacije potvrđuje da je projekt spreman za početak. Vi ste se uvjerili da je projekt i dalje valjan, sponzor je spreman i postavljen je voditelj projekta.
Kako god, vi niste spremni za stvarno započinjanje projekta i izrađivanje isporuka.
U ovom trenutku vi ne znate isporuke, potrebne resurse, vremenski okvir, raspored, rizike, itd. Da, vi možda znate ove informacije na vrlo visokoj razini iz poslovne studije. Ali vi ne znate dovoljno detalja kako bi bili u mogućnosti započeti izvršenje projekta.

Prije nego započnete izvršenje, vi morate prvo planirati. Ako imate mali projekt, planiranje može biti relativno lako i kratko. Možda je to samo potvrđivanje isporuka, izrađivanje popisa zadataka, razumijevanje očekivanja klijenta i zatim započinjanje.
S druge strane, veoma veliki projekt može uzeti tjedne ili mjesece za planiranje na razini koja je odgovarajuća za početak izvršenja. Odgovor na pitanje “koliko vremena bi trebalo za planiranje projekta” je “dovoljno vremena”.

To je ključno. Vi trebate planirati na “dovoljnoj” razini kako bi bili sigurni u uspjeh. Ako ne planirate dovoljno postoji dobra šansa da ćete naići na probleme i nećete biti uspješni koliko biste željeli. Ako potrošite previše vremena u planiranju vi ne osiguravate vrijednost i vi gubite vrijeme i resurse koje bi mogli trošiti u izvršenju.

Proces planiranja sadrži mnoge potencijalne elemente i važan je za razumijevanje koji elementi su vrijedni vama. Općenito, što je veći projekt, više elemenata će biti od vrijednosti. Na primjer, ako imate projekt koji nema isporučitelj komponentu, plan upravljanja isporučiteljima neće biti relevantan. Ako imate veoma veliki projekt sa višestrukim važnim i integriranim isporučiteljima, plan upravljanja isporučiteljima može biti apsolutno neophodan.

Slijedeći procesi se koriste za dostatno planiranje projekta.

Nivas info@nivas.hr
Nivas.hr | Uploading 24/7
Interactive Design & Development
Ladislava Štritofa 1
Zagreb 10000 Croatia
Work 385-(0)1 | 2320-541